X Japan

X Japan e една от най-успешните групи в японската история. Групата има реализирани продажби от над 30 млн. копия албуми, сингли и видео. До този момент са изнесли 18 концерта в Tokyo Dome, всеки от тях пред препълнен стадион (55 000 места) и са свирили пред десетки хиляди зрители извън Япония.

Групата е създадена през 1982 г. от Тоши и Йошики в Чиба. Те нарекли бандата Х (エックス Ekkusu). Първият си успех постигат през 1989 г. с издаването на първия им албум Blue Blood. Освен че са първата група, която постига такъв успех с независим лейбъл, те са едни от пионерите на visual kei движението. През 2003 г. HMV Япония ги поставя под номер 40 в класацията си за стоте най-влиятелни поп артисти.

Настоящи членове:

  • Тоши – вокали (1982 – 1997, 2007 – до сега)
  • Йошики – пиано, барабани (1982 – 1997, 2007 – до сега)
  • Пата – поддържаща китара (1982 – 1997, 2007 – до сега)
  • Хийт – бас, бек вокали (1992 – 1997, 2007 – до сега)
  • Сугизо – китара, цигулка, бек волали (2007 – до сега)

Бивши членове:

  • Юджи „Тери“ Изумизава – китара (1982–1985)
  • Томоюки „Томо“ Огата – китара (1984–1985)
  • Атсуши Токуо – bass (1984–1985)
  • Кеничи „Еди Ван“ Коиде – китара (1985)
  • Йошифуми „Хали“ Йошида – китара (1985)
  • Мита „Зенон“ Казумитсу – китара (1985–1986)
  • Хисаши „Джун/Шу“ Такаи – китара (1985, 1986)
  • Хикару Утака – бас (1985–1986)
  • Масанори „Кери“ Такахаши – китара (1986)
  • Сатору Инуе – китара (1986)
  • Исао – китара (1987)
  • Тайджи – бас, бек вокали (1985, 1986 – 1992)
  • Хиде – китара, бек вокали (1987 – 1997)

Музика

Музиката на X Japan е повлияна от ранния американски и британски глем и хеви метъл и се характеризира както с мощни метъл композиции със симфонични елементи (като Kurenai, Silent Jelousy), така и с емоционални балади (Endless Rain, Forever Love). Много от песните на групата съдържат части, изпълнявани от оркестър, основно в по-дългите парчета, които са над 10 минути, като Tears, Art of life. По-голямата част от текстовете са на японски, но често има и английски текст. Например бек вокалите на Rusty Nail, части от Weekend и Alive и Drain, които са изцяло на английски език.

    История

1977 – 1992: Х

През 1977 г. Тоши и Йошики сформират групата Dynamyte в родния си град Татеяма, Чиба, когато са едва 11 годишни. През 1978 г. променят името на Noisе. През 1982 г. Noise се разпада и Йошики и Тоши събират нова банда, която наричат „Х”, докато измислят друго име, но „Х” остава. Започват да свирят в района на Токио, като съставът на групата често се променя. Първият им сингъл I’ll Kill You издават Dada Records през юни и участват в компилацията Heavy Metal Force IIIc Break the Darkness. В края на 1985 г. се присъединява басистът Тайджи (Dementia), но скоро напуска групата.

За да осигури издаването на музиката си, Йошики създава независим лейбъл Extasy Records през април 1986 г. и пускат на пазара втория си сингъл  Orgasm. През ноември същата година Тайджи официално се присъединява към Х. Песните Stab Me in the Back и No Connexion, намерила място в компилацията Skull Trash Zone Volume I на Victor Records през февруари 1987 г., записват с Пата (Judy) като втори китарист. Скоро след тези записи, като китарист се присъединява Хиде (Saver Tiger). След като Пата свири на живо с групата, официално се присъединява и така бандата се събира в първия си, добре познат състав.

На 26 декември 1987 г.групата записва със CBS/Sony, което води до подписването на договор през август следващата година.  Междувременно бандата издава първия си албум Vanishing visionна 14 април 1988 г. чрез Extasy Records и реализират турне. Групата правят кратко камео в американския филм Tokyo Pop, с участието на Кари Хамилтън и Даймънд Юкай.

Вторият албум на Х, Blue Blood излиза на пазара на 21 април 1989 г. и се нарежда на шесто място в класацията на Орикон. Успехът на албума носи наградата за най-добра новоизгряваща банда на годината на четвъртите годишни награди „Golden Disc Japan”. Записите на следващия албум Jelousyса осъществени в Лос Анджелис. Албумът е издаден на 1 юли 1991 г. и достига челното място с продажби, надхвърлящи 600 000 копия. През август групата осъществява първия си голям концерт на най-големия стадион в Япония, Tokyo Dome. По-късно излизат аудио и видео издания на повечето участия.

До края на 1992 г. успехът на групата в Япония дава основания да се очаква и пробив извън страната. Поради тази причина името на групата се променя от Х на X Japan, за да се отличава от американската пънк банда Х. По същото време Тайджи напуска групата, след концерт на 7 януари в Tokyo Dome. Официалната причина от негова страна е професионални различия. Въпреки това, в автобиографията си Тайджи пише, че е бил помолен да напусне, заради конфронтация с Йошики заради съществени разлики в доходите между Йошики и останалите членове на групата. На 24 август е обявено, че новият басист на групата ще бъде Хийт (Media Youth).

1993 – 1997 г.:  X Japan

За издаването на следващия си албум, X Japan  напускат Sony и сключват договор с Atlantic Records. Art of life излиза на пазара на 28 август 1993 г. и съдържа само едно парче, с продължителност 29 минути, предимно инструментално. Още с дебюта си достига номер едно, въпреки че групата изнася само два концерта тази година, тъй като всеки един от членовете е зает със солова кариера. В новогодишната нощ, изнасят концерт в Tokyo Domе, уместно наречен X Japan Returns (X Japan се завръщат), който слага началото на традиция, която продължава до разпадането на групата. През това време музикантите развиват соловите си кариери, докато имат малко участия заедно.

1995 г. също е по-спокойна, докато през ноември групата не започва турне за представяне на новия си албум. По това време оставят голяма част от visual kei вида си. Албумът излиза на пазара на 4 ноември 1996 г., като сингли от него са издадени няколко месеца след Art of life. Въпреки че Dahlia съдържа много малко нов материал, албумът оглавява класациите. Турнето за представянето на албума продължава до края на 1996 г., но няколко концерта са отменени, след като Йошики наранява врата си.

През септември 1997 г. X Japan обявяват, че се разпадат. Вокалистът Тоши решава да напусне групата, тъй като славата и успехът като рок звезда не му носят емоционално удовлетворение. По късно споделя, че е взел това решение още през април 1996 г.. X Japan изнасят последния си концерт, наречен The Last Live в Tokyo Dome на 31 декември 1997 г. Той е последният от поредицата пет концерта, които изнасят в пет поредни години в новогодишната нощ на този стадион.

1998 – 2007: След X Japan

След разпадането си, X Japan продължават да преиздават албумите и синглите си, както и издават компилации и пет видео филма. През това време членовете на групата се заемат със солови кариери.

Хиде, който през 1994 г. издава първия си солов албум ‘Hide your face, продължава кариерата си със Spread Beaver, заедно с членовете от предишната си група. Музиката, която изпълняват е коренно различна от тази на X Japan, насочена по-скоро към алтернативния рок. Групата съществува за кратко време, до смъртта на Хиде на 2 май 1998 г.

Тоши издава няколко солови албума, като изнася няколко акустични концерта пред по-малка публика.

Пата и Хийт свирят с I.N.A. от Spread Beaver и записват песен за албума Tribute Spirits’, издаден в памет на Хиде. Тримата се събират отново през 2000 г. и сформират Dope DEADz. Издават два албума. Хийт има и солова кариера, а Пата свири в Ra:IN, заедно с D.I.E. (Spread Beaver).

Още преди разпадането на групата Йошики работи с барабаниста на Queen, Роджър Тайлър по сингъла Foreign Sands. Освен това участва в ‘Kiss My Ass: Classic Kiss Regrooved’ c Black Diamond в класически аранжимент, изпълнен с оркестър. Издава Eternal Melody’, с лондонската филхармония.

След 1998 г. Йошики работи по редица проекти. За кратко време е член на групата Globe, продуцент е на корейската рок група TRAX, както и на редица други изпълнители, също така работи по своя солов проект VioletUK, по който няма много издадени неща до 2007 г. Създава музиката и за няколко филмови продукции, като ‘Catacombs’, ‘Repo! The Genetic Opera’. На 25 май 2007 г. е обявено създаването на супергрупата S.K.I.N.. Освен Йошики участват още Гакт и Мияви, както и китаристът на Luna Sea Сугизо. Първото им и единствено участие е на Anime Expo в Лонг Бийч, Калифорния на 29 юни 2007 г.

2007 – 2008: Отново X Japan

Според вестник Sponichi, Тоши посетил Йошики в Лос Анджелис през ноември 2006 г., за да работят по песента Without You в памет на Хиде. През 2007 г. Тоши обявява в своя уебсайт, че започва „нов проект” с Йошики. На 4 юни 2007 г. Йошики официално съобщава, че групата се събира отново и Without You ще излезе на пазара като сингъл.

 Групата се появява за първи път на 22 октомври 2007 г. на покрива на шопинг центъра Аква Сити в Одайба, Токио, където заснемат видео клипа на песента I.V., използвана като саундтрак в американския филм на ужасите SAW IV. Песента е написана от Йошики и изпълнена от X Japan в състава си преди разпадането. За записите са използвани неиздадени, записани тракове на Хиде. I.V. излиза в iTunes на 23 януари 2008 г. и още същия ден оглавява класациите.

На 20 януари 2008 г. са обявени две дати за концерти в Tokyo Dome, съответно на 28 и 30 март. Поради големия интерес обявяват още един концерт, на 29 март. Концертите носят името Resume Attack 2008 I.V. – Towards Destruction (Нова Атака 2008 I.V. – Напред към Унищожението), като всеки концерт носи собствено заглавие, съответно Night of Destruction (Нощта на Разрушението), Night of Madness (Нощта на Лудостта) и Night of Creation (Нощта на Съграждането). За трите концерта са поканени трима гост китаристи на мястото на Хиде – Уес Борланд, Ричард Фортъс и Сугизо. Концертът на 20 март се излъчва на живо по пей-пър-вю канала WOWOW. По време на Art of life заедно с групата се появява и холограма на Хиде (с кадри от Tokyo Dome през 1993 г.). Заради технически проблеми с холограмата концертът е отложен с повече от два часа, като концертът свършил по-рано от очакваното, тъй като Йошики колабира на осмата песен. Следващите концерти протичат без подобни проблеми. По време на пред конференцията обявяват планове за концерти в Париж, Франция на 5 юли 2008 г. (пред 20 000 човека), Ню Йорк, на 13 септември (в Медисън Скуеър Гардън) и в Тайпей на 2 август (в Тайпей Уърлд Трейд Център).

2008 – 2009: Отлагания, Сугизо се присъединява

Концертите в памет на Хиде са на 3 и 4 май 2008 г., като X Japan свирят на втория ден. Включват се и редица други изпълнители, като Dir en grey, Oblivion Dust, Phantasmagoria. Дори Luna Sea се събират за случая. На 8 юни е обявено, че всички концерти се отменят за неопределено време, заради влошеното здравословно състояние на Йошики. Концертът в Париж е преместен на 22 ноември 2009 г.

На 15 септември 2008 г. Йошики провежда прес конференция в Токио, където съобщава, че X Japan работят по нова песен. Обявени са и концертите за Коледната и Новогодишната нощ през 2008 г. На 7 ноември отново е отложен концертът в Париж. X Japan се извиняват и съобщават, че коледното шоу ще бъде сполетяно от същата съдба. На 31 декември X Japan изнасят Новогодишното си шоу в Акасака Блиц.На 15 януари групата пристига в Хонг Конг за концертите на 16 и 17 януари.

На 1 май Сугизо официално се присъединява към групата. На 30 май 2009 г. в Тайван е първият концерт на групата с обновения състав.

2010: Първо турне в Северна Америка. Обявен е нов албум

На 9 януари 2010 г. групата се появява за първи път пред американската публика, като заснемат четири видеоклипа в Холивуд. Четирите видео клипа са към Rusty Nail, Endless Rain, I.V. и новата им песен Jade. През февруари Йошики обявява, че ще вземат участие на Лолапалуза през август. По-късно съобщава, че групата се мести в Лос Анджелис, Калифорния, за да подготвят концерт за „малка зала”, който ще постави началото на първото им турне в Северна Америка. Освен това съобщава, че до края на годината ще излезе и новият им албум.

През март 2010 Йошики завежда съдебно дело срещу Nexstar Corporation за 376 млн. йени, тъй като след събирането на X Japan, те подписват договор с корпорацията за използването на някои записи. Сделката е била за 600 млн. йени, които не са били изплатени. Между 2008 и 2009 г. компанията организира десет от концертите на групата в Япония и други части на Азия. Около 320 млн. йени за концертите и продажби също трябва да бъдат изплатени на музикантите. С това неизплатената сума надвишава 900 млн. йени. Делото е само за 375 млн. йени за приходите от концертите, като адвокатите на Йошики планират да подадат допълнителен иск за тези 600 млн. йени от договора.

На 21 юли групата свири в Клуб Нокиа в Лос Анджелис, където изнасят акустично шоу и снимат клипа към Born to be Free. На 4 юли Тоши и Йошики свирят на Japan Expo 2010 в Париж. На 8 август X Japan свирят на Лолапалуза 2010 в Гранд Парк, Чикаго.

На 14 и 15 август 2010 г., X Japan изнасяt двудневен концерт на Nissan Stadium, най-големия стадион в Япония. Присъствали са над 100 000 фена. Бившият басист на групата, Тайджи, се присъединява на сцената като гост музикант на песента Х.

Скоро след това компанията на Хиде, Headwax Organization, завежда съдебно дело срещу Йошики и X Japan Music Agencу, тъй като са използвали кадри с Хиде без официално споразумение. Ответната страна се позовава на договор от 2000 г., според който групата могат да използват образа на Хиде по време на концерти. Въпреки това, изглежда че по време на концертите в Nissan Stadium, договорът е бил изтекъл.

Между 25 септември и 10 октомври X Japan осъществяват първото си турне в Северна Америка с концерти в Лос Анджелис, Оукланд, Сиатъл, Чикаго, Ванкувър, Торонто и Ню Йорк. На 17 декември Йошики съобщава, че новата им песен, Scarlet Love Song е композирана за аниме, създадено по мангата Buddha.

2011: Световно турне

На 27 януари 2011 г. е съобщено, че през ноември 2010 г. е подписано 3 годишно споразумение  между  X Japan и EMI. Лейбълът ще отговаря за появата на пазара на сингъла им Jade, обявено за 15 март, и предстоящия им албум, който би трябвало да излезе на пазара до края на лятото. Съобщава се и за предстоящо световно турне през 2011 г.

На 6 март 2011 г. X Japan свирят на „Asia Girls Explosion“, където обявяват концерти в  Аржентина, Бразилия, Чили, Мексико и Перу.

Заради унищожителното земетресение и цунами, членовете на групата решават да отложат излизането на сингъла за 28 юни. Йошики решава да дари за благотворителен аукцион едно от пианата си, Kawai Crystal.

Песента Scarlet Love Song излиза в Япония на 8 юни, а сингълът Jade е пуснат в  iTunes на 28 юни. В същия ден изнасят концерт в Лондон. Този концерт е първият от европейското им турне, последван от шоу в Париж, на 1 юли, Утрехт на 2 юли и Берлин на 4 юли.

X Japan участват и във фестивала Самър Соник 2011 на 13 и 14 август. По същото време осъществяват турнето си в Южна Америка, което включва концерти в: Сантиаго на 9 септември, Сао Пауло на 11 септември, Буенос Айрес на 14 септември, Лима на 16 септември и Мексико Сити на 18 септември. Азиатското турне включва: Сеул на 28 октомври, Шанхай на 30 октомври, Хонг Конг на 4 ноември, Тайпей на 6 ноември и Банкок на 8 ноември.

През април 2012 г. X Japan печелят наградата „Golden Gods” на списание Revolvers за най-добра международна група.

Източник: en.wikipedia, X Japan